Dag/journťe 4¬†¬† 18-02-03¬†¬†¬†¬†¬†Interview met Shafik Kadora

Bij ons bezoek aan het Sadam kinderziekenhuis worden we ontvangen door Shafik Kadora, het hoofd van de spoedafdeling. In de kamer met leukemiepatientjes worden we nieuwsschierig aangekeken. Gelukkig heeft Mimi tekeningen bij en Hamid enkele cadeautjes van thuis, zo krijgen we toch nog lachende gezichtjes. Doorheen ons bezoek vragen we ons allemaal af hoeveel kinderen het uiteindelijk zullen overleven met zo weinig middelen.

Welke kinderziektes worden hier voornamelijk behandeld? En hoeveel moet er betaald worden ?

Leukemie, kanker, black fever. We hebben hier ongeveer 200 leukemiepatienten. Maar we behandelen ook heel veel infectieziektes. Infectieziektes zijn voornamelijk het gevolg van de bombardementen van de VS op de waterzuiveringssystemen. Zuiver water is een heel belangrijke basisbehoefte, door het slechte water krijgen veel kinderen darmproblemen enz. Natuurlijk zijn wij Irakezen dat al wat meer gewoon. (lacht) We proberen zo weinig mogelijk geld te vragen aan de patienten, slechts een gedeelte van de kosten moet effectief door de pati√ęnt betaald worden. Naargelang de behandeling is dit 1/3 of 1/4. Voor het embargo was alles gratis.

Kan u ons iets meer uitleggen over de gevolgen van het embargo?

Het grootste probleem is dat, sinds het toepassen van het oil for food program, we te maken krijgen met een ongelofelijk bureaucratisch apparaat. Alles neemt dubbel zoveel tijd in, waardoor we vaak te laat de nodige medicamenten krijgen omdat de toelating nog niet goedgekeurd werd door de UN. Elke keer moeten we door die bureaucratie gaan, papieren invullen, aan een speciaal opgericht comité doorgeven, die geven dit dan door aan UN en dan maar afwachten tot zij onze aanvraag goedkeuren. Dat zorgt voor heel veel frusraties. We kunnen de kinderen dus niet regelmatig van medicamenten voorzien.

Kunnen we vanuit Belgi√ę medicamenten opsturen of afgeven?

Als jullie willen smokkelen dan kunnen jullie dat inderdaad doen (lacht).

Is er een stijging van de ziektes merkbaar sinds de bombardementen en de invoering van het embargo?

Er zijn 7 keer meer slachtoffers van leukemie dan voor de bombardementen. In de Amerikaanse bommen zit veel uranium en dat is de belangrijkste oorzaak voor leukemie. In het zuiden van Irak komt leukemie het meest voor, omdat de Amerikanen daar meer bombardementen hebben uitgevoerd. Hoe lang uranium een invloed zal hebben op de bevolking weten we niet. De experts die de bommen maakten zullen het wel weten.

In Belgi√ę, Europa, VS,Ö zijn er grote manifestaties geweest. Het volk is gekant tegen een oorlog. Wil je iets zeggen tegen de mensen?

Ik wil iedereen bedanken voor de manifestaties. De tranen kwamen uit mijn ogen toen ik het op tv zag. We zagen ook dat Frankrijk, Duitsland en Belgi√ę gekant zijn tegen oorlog en de inspecties verder willen laten doorgaan. Alles dan militaire acties is natuurlijk beter.

Wat voor een effect heeft het bombardement van de Almazeera kelder in 1991 op jou gehad?

Het is duidelijk dat ze heel zorgvuldig een doel uitkiezen. Sinds het bombardement weten we dat we nergens veilig zijn. Daarom hebben veel irakezen besloten om, als de oorlog uitbreekt, gewoon thuis te blijven. We willen dan liever thuis te sterven. Mijn kinderen vragen me steeds: papa, wanneer zal Irak gebombardeerd worden. Dat doet me pijn. Mijn vrouw, heeft na de 1ste bombardementen een enorme angst overgehouden. Nu spreekt Bush erover om Bagdad intensief gedurende 48 uur te bombarderen met 3000 bommen. Soms denk ik eraan mijn kinderen naar het buitenland te sturen. Zoín oorlog kan blijvende letsels nalaten bij kinderen of volwassenen¬† door de enorme shock die ze ondergaan bij die bombardementen, zoals diabetes of chronische ziektes.

Denk je dat de oorlog er komt?

Ik denk dat de manifestaties de oorlog tot op een bepaalde hoogte zullen tegenhouden.Maar dit zal maar voor een kleine resterende periode meer zijn. Er is maar 1 land die de oorlog kan stoppen en dat is Israel, gesteund door de VS en Groot Britanni√ę. Ik heb niets tegen de Amerikaanse of Britse bevolking, maar hun regeringen komen alleen op voor hun eigen belangen, de olie. Zonder de controle over de olie, kunnen ze niet de controle van de rest van de wereld behouden. Geen enkel land kan zeggen: ik ben veilig. Kijk maar naar de geschiedenis. Ik heb wel veel vertrouwen in het Arabische volk. Sinds de dood van Nasser is het Arabische volk veel revolutionairer geworden. Het volk is √©√©n. En dat is heel belangrijk.

Lesley

           Inhoud-Contenue